Ingredience
Omáčka
- 100 ml šlehačka
- 2 velké petržel
- 1 cibule
- 1 lžíce kukuřičný škrob
- čerstvý koprpříp. mražený, sušený
- dle chuti jablečný ocet
- sůl
- olej
A ještě
- 2 vejce
Houskový knedlík
- 150 g polohrubá mouka
- 1 vejce
- cca 50 ml mléko
- 1 lžička prášek do pečiva
- 0,5 rohlík
- špetka sůl
Případně
- 40 g mražené fazolky
- sůl
- jablečný ocet
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív si dáme vařit vodu na knedlíky. Pak zaděláme těsto. Mouku nasypeme do misky, přidáme sůl a prášek do pečiva. Přisypeme pokrájený rohlík. Promícháme a přilijeme mléko s vejcem. Vařečkou krátce propracujeme vařečkou a pak rukama. Vytvoříme podlouhlý knedlík o průměru asi 5 cm. Vaříme ve vroucí osolené vodě cca 20 minut. Z každé strany 10 minut. Uvařený knedlík vytáhneme z vody a bílou nití rozpůlíme, abychom se podívali, jestli je hotový. Zchladlý pak nití nakrájíme na plátky. |
2 Hotovo | Cibuli oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Petržel oškrábeme a nakrájíme na kousky. Do kastrolu nalijeme trochu oleje a cibuli na něm necháme zesklovatět. Přisypeme petržel a chvilku orestujeme. Zalijeme asi 3 dl horké vody, přikápneme jablečný ocet dle chuti a deset minut povaříme. |
3 Hotovo | V mezičase si uvaříme vejce natvrdo. Od doby varu 10 minut. Uvařená zchladíme ledovou vodou a oloupeme. |
4 Hotovo | Uvařenou petržel rozmixujeme ponorným mixérem a přepasírujeme ještě přes cedník. Vrátíme na sporák a chvilinku povaříme. Přilijeme šlehačku, dochutíme solí, přidáme posekaný kopr a ještě minutku prohřejeme. Omáčku můžeme dochutit případně i špetkou cukru. Záleží na vlastní chuti. |
5 Hotovo | Máte-li rádi, v osolené a okyselené vodě povařte mražené fazolky. |
4 komentářů Schovat komentáře
V receptu pořád hledám fázi, kdy se přidává šlehačka 🙂 asi jenom šotek 😉 V ingrediencích ji vidím. Hledám cíleně, co udělat k obědu, tak jsem ráda, že jsem našla 😀
Dobrý den, Iveto, děkuji za upozornění. Šlehačka se dává nakonec na zjemnění. Doufám, že vám chutnalo 🙂
Exkluzivní, vždycky jsem dělala jenom z masového vývaru 🙂 Nevěděla jsem, že i petržel tomu dá takovou chuť, byla moc dobrá a za pár korun. Jenom málo, tak jsem přidělala ještě jedenkrát tolik. Díky, zítra zkusím vepřové kousky s cuketou na hořčici. 🙂
To mám radost Iveto, že Vám koprovka chutnala. Já koprovku miluju od mala, ale moji chlapi ji moc nemusí. Když jsem začala dělat tuto zeleninovou, junior se do ní úplně zamiloval :). Doufám, že budete spokojená i s dalším receptíkem 😛