Ingredience
Polévka
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 kostka zeleninový bio bujón
- 1 cibule
- 0,5 pórek
- 0,25 celer
- sůl
- pepř
- 2 bobkový list
- 5 kuliček nové koření
- 5 kuliček celý pepř
- na ozdobení libeček
Zelenina do polévky
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celer
- 1 lžíce máslo
- 1 lžíce olej
Knedlíčky
- 2 kostky droždí
- 2 stroužky česnek
- 1 vejce
- 1 lžíce máslo
- dle potřeby jemné vločky
- dle potřeby strouhanka
- majoránka
- mletý pepř
- muškátový květ
- sypké polévkové bio koření
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Mrkev a petržel omyjeme, celer oloupáme, pórek omyjeme, cibuli a česnek oloupeme. Vše dáme vcelku do cca 1,25 l studené vody, přidáme koření a vaříme pomalým varem asi 45 minut. Pak přidáme bujón a ještě čtvrt hodinky povaříme. |
2 Hotovo | Mrkev, celer a petržel do talíře nakrájíme na malé kousky. V kastrolu rozehřejeme olej s máslem a nakrájenou zeleninu na něm orestujeme doměkka. Do této směsi buď zcedíme uvařený vývar anebo jí rozdělíme přímo do talířů. |
3 Hotovo | V malém kastrůlku rozehřejeme máslo, na kterém zpěníme prolisovaný česnek a přidáme rozdrobené droždí. Okořeníme, droždí necháme rozpustit a hned stáhneme z plotny. Po chvilce, až směs trochu zchladne, přidáme vejce a promícháme. Přisypeme napůl vločky se strouhankou a droždí jimi zahustíme. Necháme 15 minut odstát. Drožďová směs by měla být středně hustá a snadno tvarovatelná. Utvoříme malé kuličky, které vhodíme do vroucí vody a vaříme dokud nevyplavou. Pak je teprv dáme do hotové polévky. Polévku na talířích ozdobíme posekanými bylinkami, např. libečkem. |