0 0
Zelňačka

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
200 g kysané zelí
60 ml šlehačka
20 g máslo
4 brambory
3 stroužky česnek
2 lžíce hladká mouka nebo pšeničná mouka
1 šunková klobása
1 cibule
6 kuliček nové koření
2 kostky zeleninový bio bujón nebo 1 l vývaru
2 bobkový list
2 lžíce sladká paprika
0,5 lžičky mletý kmín
dle chuti Chipotle vločky
dle chuti chilli koření
olej

Zelňačka

Trendy:
  • Maminčiny recepty

Klobásy lidé vyráběly už od starověku. Kvalita a složení bylo vždycky pečlivě hlídáno
a obzvlášť ve středověku bylo každé šizení krutě trestáno.

  • 30 min
  • Porcí: 4
  • Snadné

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek rozmáčkneme plochou nože a posekáme na plátky. Obojí orestujeme v kastrolu na troše oleje. Klobásu rozkrojíme podélně na čtvrtky a ty pak nakrájíme na kousky. Přihodíme k cibuli a dále restujeme. Nakonec zasypeme paprikou a kmínem a ještě minutku opékáme. Zalijeme horkou vodou s rozpuštěným bujónem (vývarem), přidáme nové koření a bobkový list. Přihodíme oloupané a pokrájené brambory a vaříme asi 15 minut.

2
Hotovo

V malém kastrolku povaříme kysané zelí (můžeme jej předem pokrájet). A v rendlíku také připravíme voňavou jíšku. Rozpustíme máslo a když začne pěnit, zasypeme hladkou moukou. Za občasného promíchání necháme jíšku zezlátnout. Stáhneme z plotny.

3
Hotovo

Do povařené polévky jíšku přidáváme po lžicích a svižně kvedláme, aby nevznikly žmolky. Ochutíme Chipotle vločkami a chilli kořením. Pak přidáme zcezené zelí a ještě společně aspoň pět minut povaříme. Nakonec zjemníme smetanou a povaříme už jen minutku.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Špekové knedlíky
další
Bezový sirup
předchozí
Špekové knedlíky
další
Bezový sirup

Přidejte svůj komentář