Ingredience
- 200 g kysané zelí
- 60 ml šlehačka
- 20 g máslo
- 4 brambory
- 3 stroužky česnek
- 2 lžíce hladká moukanebo pšeničná mouka
- 1 šunková klobása
- 1 cibule
- 6 kuliček nové koření
- 2 kostky zeleninový bio bujónnebo 1 l vývaru
- 2 bobkový list
- 2 lžíce sladká paprika
- 0,5 lžičky mletý kmín
- dle chuti Chipotle vločky
- dle chuti chilli koření
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek rozmáčkneme plochou nože a posekáme na plátky. Obojí orestujeme v kastrolu na troše oleje. Klobásu rozkrojíme podélně na čtvrtky a ty pak nakrájíme na kousky. Přihodíme k cibuli a dále restujeme. Nakonec zasypeme paprikou a kmínem a ještě minutku opékáme. Zalijeme horkou vodou s rozpuštěným bujónem (vývarem), přidáme nové koření a bobkový list. Přihodíme oloupané a pokrájené brambory a vaříme asi 15 minut. |
2 Hotovo | V malém kastrolku povaříme kysané zelí (můžeme jej předem pokrájet). A v rendlíku také připravíme voňavou jíšku. Rozpustíme máslo a když začne pěnit, zasypeme hladkou moukou. Za občasného promíchání necháme jíšku zezlátnout. Stáhneme z plotny. |
3 Hotovo | Do povařené polévky jíšku přidáváme po lžicích a svižně kvedláme, aby nevznikly žmolky. Ochutíme Chipotle vločkami a chilli kořením. Pak přidáme zcezené zelí a ještě společně aspoň pět minut povaříme. Nakonec zjemníme smetanou a povaříme už jen minutku. |