Ingredience
- 1 kg hlávkové zelí
- 3 ks cibule
- 2 lžíce kopr
- 1 lžíce kmínpro intenzivnější vůni můžeme nasucho upražit
- 12 g sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Zelí omyjeme, překrojíme napůl a ještě na čtvrtiny. Vykrojíme košťál a ostrým nožem nakrouháme na tenoučké nudličky. Cibuli rozkrájíme na tenké proužky. Oboje smícháme ve velké míse, prosypeme solí a opraženým kmínem. Rukama důkladně mačkáme a mneme, až zelí pustí šťávu. Čím víc, tím líp. Potom zelí rozdělíme do sklenic a pěstí upěchujeme, abychom vyhnali všechen vzduch. Takže žádné bubliny ve sklenici! Upěchované zelí překryjeme polovinou zelného listu a zatížíme kamenem vyvařeným ve vodě. Přikryjeme víčkem, ale zcela neutahujeme, aby mohla přetékat šťáva, která kvašením nabývá. Sklenice proto uchováváme na talířku, plechu nebo misce. |
2 Hotovo | Kvasit necháme při pokojové teplotě 4-5 dní. Pak zelí ochutnáme, jestli už má říz dle našeho gusta a případně šoupneme do lednice. Pokud máte rádi ostřejší chuť, nechte jej v teple kvasit o den dva déle. |