Ingredience
- 1000 g hlávkové zelí
- 15-20 g sůl
- 4 cibule
- 3 mrkev
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Zelí nakrouháme na tenké nudličky a dáme do velké mísy. Čím budou nudličky tenčí, tím lepší. Cibuli oloupeme, a také nakrájíme na proužky. Mrkev oškrábeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Obojí přidáme k zelí a osolíme. |
2 Hotovo | A teď nastává důležitá fáze. Směs v míse se musí důkladně promačkat. Mačkáme tak dlouho, až ze zelí prýští šťáva. Čím víc šťávy zelí pustí, tím bude následné pickles šťavňatější a lepší. |
3 Hotovo | Hotové zelí natlačíme do vyvařených sklenic. Pěchujeme hned odspodu každou vrstvu kterou přidáme, abychom vymačkali veškeré vzduchové bublinky. Skončíme asi 2 cm pod hrdlem. Zakryjeme zelným listem nebo silnějším igelitem a zase upěchujeme. Povrch zatížíme omytým kamenem nebo speciální pružinou a přikryjeme víčkem. Jen zlehka zašroubujeme, aby mohla unikat případná šťáva. Skleničky položíme na tácek a necháme pár dní stát při pokojové teplotě. Mně nejvíc chutná zelí kvašené 5 dní. Potom sklenici uzavřu, omyju a uložíme do lednice, kde se kvasný proces zpomalí. |
4 Hotovo | Zelí odebíráme dle potřeby, ale vždy povrch důkladně upěchujeme a zakryjeme. |