Ingredience
- 1000 g bílé hlávkové zelí
- 250 g cibule
- 12 g sůl
- 1 mrkev
- 1 lžička kmín
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Zelí omyjeme, rozkrojíme, vykrojíme košťál a ostrým nožem jen nakrájíme na tenké nudličky (jeden velký list si schováme na přikrytí). Cibuli oloupeme, překrojíme a nakrájíme na tenké proužky. Obojí nasypeme do velké mísy. Osolíme, přidáme kmín (můžeme ho předem krátce nasucho opražit na pánvi, čímž získá intenzivnější aroma) a nahrubo nastrouhanou mrkev. |
2 Hotovo | A teď nastává práce pro pořádné chlapy :) Rukama zelí mačkáme a mneme tak dlouho, až zkřehne a pustí dost šťávy (pokud bychom tuto fázi ošvindlovali, zelí by bylo suché a tuhé). Potom jej napěchujeme do 2 velkých zavařovacích sklenic, přilijeme i puštěnou šťávu a povrch přikryjeme půlkou zelného listu. Zatížíme kameny, které předem vyvaříme ve vodě, a přikryjeme víčky. Jen zlehka zašroubujeme, aby mohla unikat šťáva, která kvašením nabývá. |
3 Hotovo | Sklenice postavíme na talířky a zelí necháme několik dní kvasit při pokojové teplotě. Potom víčka dotáhneme a sklenice uschováme v lednici. Nám chutná pickles nejvíc po 4 - 5 dnech kvašení při pokojové teplotě. Uložením do lednice se proces zpomalí. Pokaždé, když zelí ochutnáme, je nutné ho vždy upěchovat do šťávy a znovu zatížit. |