Ingredience
Zákvas
- 100 g žitný kvásek
- 100 g žitná mouka
- 110 ml vlažná voda
A dále
- 500 g žitná mouka
- 400 ml vlažná voda
- 100 ml vroucí voda
- 70 g jemné ovesné vločky
- 30 g slunečnicová semínka
- 20 g lněné semínko
- 12 g sůl
- 1 lžička drcený kmín
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Kvásek dáme do mísy (ideálně od kuchyňského robota), přilijeme 110 ml vlažné vody a přisypeme 100 g žitné mouky. Promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme 10-12 hodin kynout. Ne déle. Zákvas stále stoupá, ale v určitou dobu začne zase klesat. Pokud jsme spotřebovali na přípravu zákvasu všechen kvásek, z tohoto množství odebereme lžíci do sklenice na další "vychování" kvásku. |
2 Hotovo | Vločky zalijeme deckou vroucí vody, promícháme a necháme zchladnout. Přidáme je do zákvasu. Přisypeme žitnou mouku, semínka, sůl a kmín. Zalijeme vlažnou vodou a zaděláme těsto. Ideálně v kuchyňském robotu, pomocí hnětacího háku. Zadělané těsto přikryjeme čistou utěrkou a zakryjeme igelitem. Necháme 2 hodiny kynout. |
3 Hotovo | Po této době opět hnětacím hákem, při nižší rychlosti, těsto promísíme. Zase zakryjeme utěrkou a igelitem. Necháme stát 2-3 hodiny. Po této době přemístíme do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem (příp. vytřené olejem). Zakryjeme stejně jako při kynutí a necháme stát další 2 hodiny. |
4 Hotovo | Těsto odkryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C. Přidáme kastrůlek s vodou (u multifunkční trouby použijeme program s nízkým přidáním páry) a pečeme cca 45-50 minut. |
5 Hotovo | Upečený chleba necháme pár minut stát a následně vyndáme z formy. Necháme vychladnout. |