0 0
Žitný chléb s ovesnými vločkami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Zákvas
110 ml vlažná voda
100 g žitný kvásek
100 g žitná mouka
Těsto
400 ml voda
330 g žitná mouka
120 g hladká mouka
80 g jemné ovesné vločky
12 g sůl
1 lžíce lněné semínko drcené
1 lžička kmín
1 hrst slunečnicová semínka
1 hrst dýňová semínka

Žitný chléb s ovesnými vločkami

  • 980 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Zákvas

  • Těsto

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Kvásek smícháme s vlažnou vodou a žitnou moukou. Zakryjeme čistou utěrkou a igelitem a necháme přes noc kynout. 10-12 hodin. Pak odebereme lžíci kvasu do skleničky, doplníme jí stejným množstvím žitné mouky a vlažné vody a promícháme. Založíme tím na další kvásek.

2
Hotovo

Vločky zalijeme vroucí vodou a necháme pár minut nacucat. K zákvasu přidáme hladkou a žitnou mouku, vodu, sůl, kmín i koření a přidáme vločky, které pravděpodobně nasákly všechnu vodu. Pokud nějaká pod vločkami zbyla, tak jí vylijeme. Zaděláme těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Bude dost lepivé, neděste se. Opět zakryjeme utěrkou a igelitem a necháme stát 2 hodiny.

3
Hotovo

Po dvou hodinách ještě "proženeme" hnětacím hákem v robotu. Opět zakryjeme a necháme další 2 hodiny stát. Po této době vyložíme pečícím papírem chlebíčkovou formu a těsto do ní přendáme. Povrch uhladíme a zase na dvě hodiny zakryjeme.

4
Hotovo

Troubu předehřejeme na 210 st. C a chlebíček tam vložíme. Vedle položíme kovovou nádobu s trochou vody. Pečeme 15 minut. Potom vodu odstraníme, teplotu stáhneme na 190 st. C a pečeme do karamelové barvy, cca 30 minut.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Vývar z uzeného s kroupami a zeleninou
další
Lilková pomazánka
předchozí
Vývar z uzeného s kroupami a zeleninou
další
Lilková pomazánka

Přidejte svůj komentář