Ingredience
Zákvas
- 110 ml vlažná voda
- 100 g žitný kvásek
- 100 g žitná mouka
Těsto
- 400 ml voda
- 330 g žitná mouka
- 120 g hladká mouka
- 80 g jemné ovesné vločky
- 12 g sůl
- 1 lžíce lněné semínko drcené
- 1 lžička kmín
- 1 hrst slunečnicová semínka
- 1 hrst dýňová semínka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Kvásek smícháme s vlažnou vodou a žitnou moukou. Zakryjeme čistou utěrkou a igelitem a necháme přes noc kynout. 10-12 hodin. Pak odebereme lžíci kvasu do skleničky, doplníme jí stejným množstvím žitné mouky a vlažné vody a promícháme. Založíme tím na další kvásek. |
2 Hotovo | Vločky zalijeme vroucí vodou a necháme pár minut nacucat. K zákvasu přidáme hladkou a žitnou mouku, vodu, sůl, kmín i koření a přidáme vločky, které pravděpodobně nasákly všechnu vodu. Pokud nějaká pod vločkami zbyla, tak jí vylijeme. Zaděláme těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Bude dost lepivé, neděste se. Opět zakryjeme utěrkou a igelitem a necháme stát 2 hodiny. |
3 Hotovo | Po dvou hodinách ještě "proženeme" hnětacím hákem v robotu. Opět zakryjeme a necháme další 2 hodiny stát. Po této době vyložíme pečícím papírem chlebíčkovou formu a těsto do ní přendáme. Povrch uhladíme a zase na dvě hodiny zakryjeme. |
4 Hotovo | Troubu předehřejeme na 210 st. C a chlebíček tam vložíme. Vedle položíme kovovou nádobu s trochou vody. Pečeme 15 minut. Potom vodu odstraníme, teplotu stáhneme na 190 st. C a pečeme do karamelové barvy, cca 30 minut. |