Ingredience
- 700 g plec nebo krk kančí masopříp. jiná zvěřina nebo hovězí maso
- 60 g špek
- 8 kuliček jalovec
- 3 velké cibule
- 2 větvičky rozmarýna
- 1 dl rajčatové pyré
- 1 lžíce perník na strouhání
- 1 kostka hovězí bio bujón
- 1 lžíce sladká paprika
- 0.5 dl slivovice
- dle chuti chilli koření
- dle chuti sůl
- dle chuti čerstvě mletý pepř
- olej
Na zahuštění
- 30 g máslo
- 3 lžíce hladká mouka
Bramborové krokety
- 500 g vařené brambory
- 200 g hrubá mouka
- 1 vejce
- sůl
- vejce, hladká mouka, strouhanka trojobal
- na smažení řepkový olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Špek nakrájíme na kostičky a ve větším kastrolu orestujeme na troše oleje dorůžova. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a za občasného míchání necháme zezlátnout. Zalijeme slivovicí a počkáme, až se vypaří. Mezitím si nakrájíme na větší kousky maso. Přihodíme do kastrolu a zprudka zarestujeme, aby se celé zatáhlo a rozsyčelo. Přilijeme trochu horké vody, přiklopíme pokličkou a dusíme, až se všechna tekutina vstřebá a v kastrolu to začne opět syčet. Opět přilijeme trochu horké vody, přidáme jalovčinky, rozmarýnu, rajčatové pyré, rozdrobený bujón, přiklopíme a opět necháme celé vydusit. Takto opakujeme, až maso změkne. Před posledním vydušením zasypeme chilli kořením, strouhaným perníkem, solí, pepřem a paprikou. Zalijeme trošku větším množstvím vody (v množství, kolik budeme chtít omáčky) a povaříme do úplného změknutí masa. |
2 Hotovo | Pokud bude omáčka příliš řídká, můžeme jí zahustit zlatavou jíškou a ještě chvilinku povařit. Jíšku si připravíme předem z másla a hladké mouky, aby byla před přidáním do guláše zchladlá a neudělala nám žmolky. |
3 Hotovo | V mezičase si uvaříme ve slupce brambory do poloměkka. Necháme zchladnout, oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, mouku a sůl. Rychle zpracujeme pevné těsto, ze kterého vytvarujeme krokety. Obalíme je v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance a zvolna usmažíme ve vyšší vrstvě oleje. |