0 0
Zvěřinový guláš

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
700 g plec nebo krk kančí maso příp. jiná zvěřina nebo hovězí maso
60 g špek
8 kuliček jalovec
3 velké cibule
2 větvičky rozmarýna
1 dl rajčatové pyré
1 lžíce perník na strouhání
1 kostka hovězí bio bujón
1 lžíce sladká paprika
0.5 dl slivovice
dle chuti chilli koření
dle chuti sůl
dle chuti čerstvě mletý pepř
olej
Na zahuštění
30 g máslo
3 lžíce hladká mouka
Bramborové krokety
500 g vařené brambory
200 g hrubá mouka
1 vejce
sůl
vejce, hladká mouka, strouhanka trojobal
na smažení řepkový olej

Zvěřinový guláš

Trendy:
  • Masožrout

Maso ze zvěřiny je zdravější než maso jatečně chovaných zvířat. Má pestrou stravu a volnost pohybu. Maso je prokrvenější, pevnější a plné výživných látek.

  • 135 min
  • Porcí: 4
  • Středně náročné

Ingredience

  • Na zahuštění

  • Bramborové krokety

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Špek nakrájíme na kostičky a ve větším kastrolu orestujeme na troše oleje dorůžova. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a za občasného míchání necháme zezlátnout. Zalijeme slivovicí a počkáme, až se vypaří. Mezitím si nakrájíme na větší kousky maso. Přihodíme do kastrolu a zprudka zarestujeme, aby se celé zatáhlo a rozsyčelo. Přilijeme trochu horké vody, přiklopíme pokličkou a dusíme, až se všechna tekutina vstřebá a v kastrolu to začne opět syčet. Opět přilijeme trochu horké vody, přidáme jalovčinky, rozmarýnu, rajčatové pyré, rozdrobený bujón, přiklopíme a opět necháme celé vydusit. Takto opakujeme, až maso změkne. Před posledním vydušením zasypeme chilli kořením, strouhaným perníkem, solí, pepřem a paprikou. Zalijeme trošku větším množstvím vody (v množství, kolik budeme chtít omáčky) a povaříme do úplného změknutí masa.

2
Hotovo

Pokud bude omáčka příliš řídká, můžeme jí zahustit zlatavou jíškou a ještě chvilinku povařit. Jíšku si připravíme předem z másla a hladké mouky, aby byla před přidáním do guláše zchladlá a neudělala nám žmolky.

3
Hotovo

V mezičase si uvaříme ve slupce brambory do poloměkka. Necháme zchladnout, oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, mouku a sůl. Rychle zpracujeme pevné těsto, ze kterého vytvarujeme krokety. Obalíme je v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance a zvolna usmažíme ve vyšší vrstvě oleje.

Kuba

Už jako mrňous jsem se motal mamce v kuchyni. Stál jsem na židli u kuchyňské linky a "radil", co má dát do kastrolu. Ve dvou letech jsem prý tvrdil, že budu "tuchažem" a ve čtyřech upřesnil, že budu "nejlepším kuchařem na světě". Kuchařina prostě byla můj dětský sen. Kuchařem jsem se vyučil a už 4 roky sbírám zkušenosti z českých provozoven. Nakoukl jsem i pod pokličky rakouského hotelu, ale můj pobyt tam předčasně ukončila koronakrize.

předchozí
Pečená mladá mrkev s arašídovým dipem
další
Lososové houstičky
předchozí
Pečená mladá mrkev s arašídovým dipem
další
Lososové houstičky

Přidejte svůj komentář