Test velikonočních mazanců
Velikonoce jsou za dveřmi a hospodyňky začínají ladit svá jarní menu. Nepochybuju o tom, že velká většina z vás má svůj osvědčený recept na ten nejlepší mazanec na světě (i my jeden takový rodinný poklad máme), ale co zkusit letos nějakou změnu? Otestovala jsem pro vás 4 různé mazance, z odlišných stravovacích směrů.
Potřebné nádobí jsem označila čísly, aby nedošlo k záměně a pustila se do práce. Do testu jsem vybrala:
- Mazanec bez vajec – máme malého kámoše, který nemůže vajíčka, tak jsem to chtěla prostě zkusit
- Mazanec klasický z polohrubé mouky a s vejci
- Mazanec bezlepkový – co si budem povídat, bezlepek je teďka v módě
- Mazanec špaldový – špalda je moje oblíbená mouka a mazanec z ní jsem ještě nezkoušela
S ohledem na naše tajle jsem použila jen poloviční množství ingrediencí a vytvořila 4 bochánky po 250 g mouky. S těsty si pohrál kuchyňský robot a všechna překvapivě slušně kynula. Všechny bochánky měly šanci se nafouknout během jedné hodiny a pak ještě 20 minut na plechu. Pekly se shodně 15 minut při 180 st. C a 15 minut při 130 st. C. Podotýkám, že složení minimazanců jsem udržela až do konce ochutnávky v tajnosti, i když špaldový byl celkem rychle odhalen.
Známky dostaly přesně jako ve škole. Za jedna premiant, a pak ti ostatní. Takže jak to dopadlo?
Špaldový mazanec byl trochu suchý a trupelnatý, takže se umístil na 4. místě. Bezlepkový mazanec byl sice překvapivě dobrý a téměř k nerozeznání od mazance z polohrubé mouky, ale prozradila ho nepřirozená vůně. Skončil tedy na 3. místě. Krásné 2. místo obsadil mazanec bez vajec, protože se trošku lepil na patro a něco málo mu prostě chybělo. No a naším šampiónem na 1. místě se stal klasik – mazanec z mouky a vajíčka.
Jezte s láskou a ať vám chutná. Hezké Velikonoce 🙂
Něco navíc:
Ve zkratce přikládám ingredience, ze kterých jsem mazance připravila:
- Mazanec bez vajec: 250 g hladké mouky, 125 ml vlažného mléka,75 g másla, 50 g třtinového cukru, 4 g sušeného droždí, sůl
- Mazanec s vejci: 250 g polohrubé mouky, 125 ml vlažného mléka, 55 g másla, 50 g třtinového cukru, 4 g suš. droždí, 1 žloutek, sůl
- Mazanec bezlepkový: 250 g bezl. mouky Jizerka, 125 ml vl. mléka, 50 g třtinového cukru, 55 g másla, 4 g suš. droždí, 1 vejce, sůl
- Mazanec ze špaldy: 250 g špaldové mouky, 125 ml vl. mléka, 55 g másla, 50 g třtinového cukru, 4 g suš. droždí, 1 žloutek, sůl
Ve všech byly navíc rozinky a oloupané mandle.