Ingredience
- 250 ml voda
- 200 g jáhly
- 100 g pohankanebo quinoa
- 35 g lněné semínko
- 3 lžíce kokosový olej
- 2 lžíce psyllium
- 1 lžíce jablečný ocetnebo světlé balsamico
- 1 lžíce chlebové kořeníkmín, anýz, fenykl - kmínu nejvíc
- 1 lžička rýžový sirupnebo tekutý med
- 1 lžička sůl
- 1/2 lžičky jedlá soda
- hrst do těsta slunečnicová semínka+ na posyp
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Jáhly a s pohankou (quinoou) propláchneme a namočíme na 6-8 hodin do studené vody. Poté je scedíme, opět propláchneme a necháme okapat. |
2 Hotovo | Psyllium a lněná semínka namočíme na 10 minut do 250 ml studené vody. K této směsi přidáme sůl, sirup, jedlou sodu, jablečný ocet a rozehřátý kokosový olej. Celé to smícháme s jáhly a pohankou a nahrubo umixujeme ponorným mixérem. Do rozmixované směsi vmícháme chlebové koření, slunečnicová a dýňová semínka. |
3 Hotovo | Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečícím papírem. Těsto do ní vlijeme a posypeme slunečnicí. Troubu rozpálíme na 160 st. C a vložíme do ní formu s chlebem. Pečeme 45 minut. Potom chlebík po délce uprostřed nařízneme ostrým nožem do hlouby cca 1 cm a i s pečícím papírem vyjmeme z formy. Vrátíme do trouby už bez formy, zvýšíme teplotu na 180 st. C a pečeme dalších 35-40 minut dozlatova. Chleba vydrží v lednici týden, ale můžete ho šoupnout i do mrazáku, pokud zbyde. |