Ingredience
Bramborové placky
- 600 g uvařené brambory
- 200 g polohrubá mouka
- 80 g tvrdý sýr
- 1 lžička olej
- 1 žloutek
- 0.5 lžičky jablečný ocet
- sůl
Špenát
- miska čerstvý špenát
- 150 g cottage
- 2 stroužky česnek
- 1 vejce
- 1 cibule
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Necháme úplně zchladnout a oloupeme. Nastrouháme na jemném struhadle nebo prolisujeme. Přidáme mouku, sůl, olej, kapičku octa, najemno nastrouhaný sýr a vejce. Velmi rychle zpracujeme, protože bramborové těsto po přidání soli rychle řídne. |
2 Hotovo | Z těsta utvoříme váleček, ze kterého nakrájíme placičky. Desku kuchyňské linky si posypeme lehce moukou a buď dlaněmi nebo válečkem tvoříme placky tlusté cca půl centimetru. Rozehřejeme pánev, ideálně nepřilnavou, nalijeme na ní trochu oleje a placky opékáme z obou stran dozlatova. Dle potřeby olej po troškách přiléváme. |
3 Hotovo | Špenátové listy propláchneme vodou, osušíme a nahrubo posekáme. V pánvi si na troše oleje orestujeme posekanou cibuli s česnekem. Když zesklovatí, přidáme špenát. Osolíme, opepříme a vklepneme vejce. Přidáme i zbylý bílek z těsta. Promícháme a chvilku dusíme. Nakonec vmícháme cottage a stáhneme z plotny. |