Ingredience
- 500 g vařené bramborycca 600 g syrových
- 150 g hrubá mouka
- 1 vejce
- 1 lžička bramborový škrobnebo kukuřičný
- 1 lžička ocet
- špetka sůl
Náplň
- 1 sklenička broskvový džem Relax 100%
- 8 ks sušené meruňky nesířené
A ještě
- na podsypávání bramborový škrob
- na podsypání taštiček hrubá mouka
- na slepování těsta vejce
- 50 g máslona pomaštění taštiček
Na zdobení
- 1 ks měkký tvaroh
- 1 ks zakysaná smetana
- dle chuti agáve sirup
- vanilkový extrakt
- mák mletý
- džem černý rybíz Relax 100%
- máta
Postup přípravy
Jak jsem slíbila v reportáži o workshopu se šéfkuchařem Zdeňkem Křížkem, tak činím. Receptík na famózní bramborové taštičky 😛
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Asi tak 600 g, aby nám po oloupání zbylo půl kila. Uvaříme je ne zcela doměkka, ale al dente. Oloupat a nastrouhat je můžeme ještě teplé, ale těsto připravujeme zásadně až z brambor zchladlých, jinak nám zřídne. |
2 Hotovo | K vychladlým bramborám dáme vejce, mouku, škrob, ocet a špetku soli. Vypracujeme příjemné, tvárné těsto. Džem vyklopíme do misky a přidáme nadrobno nakrájené sušené meruňky. Do většího kastrolu si dáme vařit dostatečné množství osolené vody, aby byla v silném varu, až budeme mít připravenou první várku taštiček. |
3 Hotovo | Těsto si rozdělíme na 4 části a postupně, na stole posypaném vydatně škrobem, vyvalujeme placky silné 2-3 mm. Vykrajujeme tvořítkem nebo skleničkou kola o průměru cca 6 cm. Polovinu vždy kolem dokola potřeme rozkvedlaným vajíčkem a doprostřed navrstvíme lžičku ovocné náplně. Přiklopíme volnou placičkou a buď přimáčkneme ozdobným tvořítkem, nebo kolem dokola zoubky vidličky. |
4 Hotovo | Hotové taštičky odkládáme bokem na stůl posypaný hrubou moukou a po částech vkládáme do vroucí vody. Trochu je pošťouchneme vařečkou, aby jsme je odlepili ode dna a vaříme cca 5 minut. V pánvičce rozpustíme máslo a uvařené taštičky v něm obalujeme. |
5 Hotovo | Ze zakysané smetany, tvarohu, vanilky a agáve sirupu umícháme hladký krém. Hotové taštičky naservírujeme na talíř, doplníme krémem, mletým mákem, rybízovým džemem a mátou. Můžete přidat ovoce, oříšky nebo strouhaný perník. |