Ingredience
- 500 ml mléko
- 270 g hladká mouka
- 4 ks vejce
- 3 lžíce cukr krupice
- 2 lžíce rum
- 1 lžíce zakysaná smetana
- hrst rozinkypokud nemáte rádi, tak vynechte
- špetka sůl
- vanilkaprášek, dřeň z lusku, aroma
- na opečení máslo
A navíc
- 6 lžic rum
- 4 lžíce cukr krupice
Co k tomu
- výrazná marmeláda
- švestková klevela
A rozvařená jablka
- 4 ks jablka
- 20 g cukr krupice
- 2 lžíce rum
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 1/2 lžičky skořice
- špetka sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do vyšší misky nalijeme mléko, přidáme 4 žloutky, smetanu, rum, cukr, sůl a mouku a vyšleháme hladké těsto. Zvlášť ušleháme bílkový sníh se špetkou soli a trochou cukru a lehce vmícháme do mléčné směsi. |
2 Hotovo | Předehřejeme troubu na 180 st. C, vložíme do ní vyšší plech, do kterého nasypeme trochu cukru a když se rozpustí, zakápneme ho pár lžícemi rumu. Mezitím na palačinkové pánvi rozehřejeme máslo a z obou stran na něm osmažíme vysoké palačinky. Hotovou palačinku vždy přendáme do připraveného plechu v troubě a vidličkami roztrháme. Z uvedeného množství jsou 4 vysoké palačinky (na palačinkové pánvi). Troubu necháme stále zapnutou, dokud nedoděláme poslední palačinku. |
3 Hotovo | Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle do hrnce. Přilijeme trošku vody, přidáme špetičku soli, skořici, rum, citrónovou šťávu a cukr. Podusíme. Nakonec v mícháme škrob rozmíchaný s cca deci vody a necháme zhoustnout. |
4 Hotovo | Trhanec rozdělíme na talíře. Podáváme s rozvařenými jablíčky a švestkovou klevelou. Případně s jablečným pyré a výraznou marmeládou. Je-li hustá, rozředíme troškou horké vody. |