Ingredience
Korpus
- 340 g cuketa
- 240 g špaldová mouka celozrnná
- 150 g jablko
- 110 g med
- 100 g olej
- 90 g marmeláda
- 80 g jemné ovesné vločky
- 70 g kandovaná pomerančová kůra
- 25 g kakao
- 3 vejce
- z 1,5 ks pomerančová šťáva
- 2 lžičky jedlá soda
- 3 lžičky prášek do pečiva
- 2 lžičky perníkové koření
- vanilka
- špetka sůl
Poleva
- 150 g hořká čokoláda
- 2 lžíce kokosový olej
- 2 lžíce šlehačka
Na promazání
- 120 g marmeláda
- 2 lžíce pomerančový likér
Na dokončení
- 60 g drcené pistácie
- 2 lžíce javorový sirup
- fíky
- ostružiny
- máta
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Cuketu nastrouháme na jemném struhadle. Jablko oloupeme, zbavíme jadérek a nastrouháme na hrubém struhadle. Obojí dáme do mísy. Přidáme med, pomerančovou šťávu, olej, marmeládu, vejce, vanilku a sůl. Metličkou prošleháme. Mouku smícháme s vločkami, práškem do pečiva, perníkovým kořením, kakaem a jedlou sodou. Nasypeme do tekuté části, přidáme kandovanou kůru a stěrkou smísíme. Už jen nezbytně dlouhou dobu. |
2 Hotovo | Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a přichytíme "obručí". Potom ještě celou formu vytřeme olejem. Do připravené formy nalijeme těsto. Stěrkou roztáhneme po celé ploše a od středu roztáhneme ke stranám. Těsto se pečením uprostřed vzdouvá. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 40-45 minut. Po upečení zkusíme doprostřed zapíchnout špejli. Pokud ji vytáhneme suchou, je hotovo. |
3 Hotovo | Když korpus trochu zchladne, uvolníme obruč a necháme vystydnout. Pokud bude uprostřed vyboulený, seřízneme ostrým nožem anebo dortovým kráječem do rovna. Pak ještě v polovině prokrojíme. Na dortovou podložku si položíme pečící papír, který rozstříhneme na dvě části a položíme vedle sebe na podložku, aby se kousek překrývali. Na ně položíme vrchní (zarovnaný) díl korpusu vzůru nohama. |
4 Hotovo | Marmeládu smícháme s likérem a polovinou směsi tento díl potřeme. Překlopíme na něj původní spodní díl tak, aby stranou, kterou ležel na dně formy, byl nahoru. Ta je krásně rovná. Také tuto část potřeme marmeládou, čímž se nalepí dírky. |
5 Hotovo | Do malého kastrůlku dáme trochu vody nad ní (aby se dno nedotýkalo vody) položíme tepluvzdornou menší nádobu a do ní nasypeme rozlámanou čokoládu a přidáme kokosový olej. Při střední teplotě rozpustíme. Když je čokoláda krémová přidáme šlehačku. Čokoláda začne okamžitě tuhnout, takže neotálíme a ihned rozetřeme po celé ploše dortu a po jeho stranách. |
6 Hotovo | Pistácie nasucho opražíme na pánvi a zakápneme javorovým sirupem. Promícháme a hned jimi ozdobíme dort. Přidáme i omyté ovoce a mátu. Z pod dortu opatrně vytáhneme kusy pečícího papíru, který nám uchránil podložku před potřísněním čokoládou. I s podložkou jej přendáme na tác a necháme ztuhnout v lednici. |
7 Hotovo |