Ingredience
Korpus
- 130 g cukr krupice
- 70 g polohrubá mouka
- 60 g Gustin
- 30 g vlašské ořechy
- 3 vejce
- vanilka
- sůl
Náplň
- 6 jablka
- 2 vanilkový pudink
- 1 sklenička jeřabinový kompotnemusí být
- 80 g jahodová marmeláda
- 4 lžíce jablečný koncentrát
Na ozdobení
- 100 g mascarpone
- 50 g máslo
- 40 g moučkový cukr
- z 1 ks citrónová šťáva
- 1 lžička citrónová šťáva
- 12 půlek vlašské ořechy
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Oddělíme žloutky od bílků. Bílky dáme do nádoby se špetkou soli a lehce našleháme. Vsypeme třetinu cukru a dále šleháme. Postupně přidáváme cukr a vyšleháme do polotuhého sněhu - když vytáhneme metlu, špičky sněhu by se neměly ohýbat. Nesmíme však bílky přešlehat, aby "nevyschly". |
2 Hotovo | Mouku smícháme s Gustinem a nastrouhanými ořechy. Do bílků postupně na střídačku velmi zlehka vmícháme žloutky s vanilkou a moučnou směs. |
3 Hotovo | Dno dortové formy vyložíme papírem a bok vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do formy přemístíme a stěrkou roztáhneme ke stranám. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme 25 minut. Po upečení můžeme zkusit propečení pomocí špejle, kterou zapíchneme doprostřed dortu. Bude-li po vytažení suchá, je hotovo. |
4 Hotovo | Korpus necháme po vytažení chvíli vydechnout a pak uvolníme obruč. Necháme jej zcela vychladnout. Následně smícháme marmeládu s jablečným koncentrátem (příp. s alkoholem). Korpus podélně rozkrojíme a spodní řeznou plochu potřeme polovinou marmeládové směsi. Horní část přiklopíme a potřeme i povrch korpusu. Uzavřeme zpět do dortové formy. |
5 Hotovo | Jablíčka oloupeme, nahrubo nastrouháme a dáme do kastrolu s půl litrem vody. Dle chuti jablíček je můžeme ochutit cukrem a citrónem. Přidáme jeřabinový kompot i s nálevem a 5 minut dusíme. Vanilkové pudinky smícháme se 2 deci vody a nalijeme na podušená jablíčka. Povaříme do zahoustnutí (můžeme před zahoustnutím trochu podrtit ponorným mixérem). Nalijeme na korpus a necháme úplně ztuhnout. |
6 Hotovo | Změklé máslo ušleháme s vanilkovým cukrem. Postupně všleháme mascarpone a lžičku citrónové šťávy. Naplníme do zdobícího sáčku a dort ozdobíme. Navrch položíme vlašské ořechy. |