Ingredience
- 500 ml kefír
- 320 g špaldová mouka celozrnná hladká
- 120 g třtinový cukr
- 100 ml olej
- 40 g kakao
- 2 vejce
- 2 lžičky jedlá soda
- špetka sůl
A ještě
- 200 g meruňková marmeláda
- 100 g hořká čokoláda
- 1 lžička kokosový olejnebo máslo
- strouhaný kokos
- na formu máslo a hrubá mouka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Aspoň půl hodiny předem vyndáme z lednice kefír a vejce a necháme je odstát při pokojové teplotě. V misce smícháme všechny sypké ingredience. Ve druhé zase všechny tekuté. Ty důkladně promícháme metličkou. Potom obojí promísíme dohromady už jen stěrkou a nezbytně nutnou dobu. |
2 Hotovo | Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do misky nalijeme a stěrkou roztáhneme ke stranám. Uprostřed vytvoříme prohlubeň (těsto se pečením uprostřed vzdouvá). Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 30 minut. Po této době zapíchneme doprostřed moučníku suchou špejli. Vytáhneme-li jí suchou, je hotovo. |
3 Hotovo | Kefírovku vytáhneme z trouby a necháme zchladnout. Pak jí bohatě potřeme marmeládou. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s trochou kokosového tuku nebo másla a polijeme jí moučník. Dlouhým nožem čokoládu roztáhneme po povrchu a posypeme kokosem. Krájíme po zatuhnutí čokolády. |