Postup přípravy
Do pořádné bramboračky, i naší krémové, patří houby, to je jasný. Ale zkoušeli jste ji už s houbičkami shiitake? Kromě toho, že výborně chutnají, jsou nesmírně zdravé a dokáží očistit náš organizmus od toxických látek z léků, cigaret i alkoholu.
Výhrou je, pokud se vám povede sehnat je v čerstvém stavu, ale pohrdnout nemusíte ani sušenými. Jen je potřeba houbičky předem namočit a déle vařit. Na skus jsou pevné a naprosto vynikající.
- 2 brambory
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kus celeru
- kousek pórku
- 15 houbiček shiitake
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 kostky bio bujonu Würzl (Kaufland nebo zdravá výživa)
- 20 g másla
- pepř, kmín, majoránka
Den předem namočíme houbičky do teplé vody smíchané se sojovou omáčkou. Druhý den je v nálevu povaříme asi 20 minut. V kastrolu rozehřejeme máslo a orestujeme na něm nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, mrkev, celer a petržel. Okořeníme kmínem a pepřem, zalijeme vodou a uvedeme k varu. Přidáme bujonové kostky, pokrájený pórek, shiitake i s vodou a uvaříme doměkka. Potom houbičky zase vylovíme, polévku rozmixujeme do hladkého krému, ochutíme majoránkou a lisovaným česnekem a jen minutku povaříme. Do polévky na talíře přidáme povařené shiitake.