Ingredience
Těsto
- 250 g celozrnná pšeničná mouka
- 170 g máslo
- 120 g mandle
- 80 g moučkový cukr
- 2 ks žloutek
- z 1/2 ks kůra z bio citrónu
- prášek, dřeň nebo aroma vanilka
- špetička sůl
A ještě
- výrazná marmeláda
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Mandle rozdrtíme v sekáčku nebo mixéru na konzistenci hrubé mouky. Smícháme celozrnnou mouku s mandlemi, cukrem, vanilkou, solí a tuhým máslem rozkrájeným na malé kousky. Přidáme žloutky a rychle zpracujeme těsto. Pokud by bylo hodně sypké, přikápneme lžičku studené vody. Zabalíme do fresh fólie a necháme hodinu odpočinout v lednici. |
2 Hotovo | Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme na 4 kusy a necháme čtvrt hodinky stát na v pokojové teplotě. Lehce si pomoučíme stůl a kusy těsta postupně rozválíme a vykrájíme na požadované tvary. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 160 st. C dorůžova, cca 10 min. |
3 Hotovo | Po zchladnutí sušenky namažeme výraznou marmeládou a slepíme. Spodní sušenku namažeme marmeládou na hrubé (spodní) straně, budeme mít jistotu, že se dobře spojí k sobě. |