Ingredience
Ryba
- 2 kousky losos
- 100 ml zeleninový vývardrůbeží
- 30 g máslo
- 30 ml bílé víno
- 3 listy šalvěj
- citrónová šťáva
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olej
Květáková rýže
- 0,5 květák
- 2 jarní cibulka
- citrónová kůra
- citrónová šťáva
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- máslo
- petrželka
Salát
- 0,5 salátová okurka
- olivový olej
- citrónová šťáva
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Květák omyjeme, osušíme, oddělíme tvrdý košťál a zbytek rozdělíme na růžičky. Ty rozsekáme v elektrickém sekáčku. Pokud jej nemáme, květák necháme vcelku a rozstrouháme na hrubém struhadle. Cibulku nakrájíme na kolečka včetně zelené části. Citrón vydrbeme kartáčkem a z necelé půlky ostrouháme na jemném struhadle kůru. Posekáme petrželku. Omyjeme šalvějové lístky. Okurku oloupeme, nastrouháme na plátky, zakapeme olivovým olejem, citrónovou šťávou a osolíme. |
2 Hotovo | Při střední teplotě rozpálíme pánev (vhodnou do trouby) a doprostřed kápneme trochu oleje. Na něj položíme plátky lososa kůží dolů. Pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a při střední teplotě pečeme, až ryby začnou odspodu blednout. Pak je přemístíme do trouby pod gril a grilujeme cca 8-10 minut. |
3 Hotovo | V pánvi rozehřejeme půlku másla a když začne zlátnout, přihodíme květákovou rýži a citrónovou kůru. Osolíme, promícháme a necháme 2 minutky restovat. Pak přihodíme cibulku, jemně opepříme a ještě 2 minutky restujeme. Nakonec ochutíme citrónovou šťávou, zjemníme zbytkem másla, promícháme, stáhneme z plotny a přiklopíme pokličkou. |
4 Hotovo | Hotovou rybu vyndáme z trouby a přemístíme na prkénko. Zakryjeme alobalem. Do pánve nalijeme trochu vína, vložíme do ní listy šalvěje, osolíme a necháme zčásti vysyčet. Přidáme decku vývaru a když začne silně bublat, stáhneme z plotýnky a přidáme máslo. Když se rozpustí, použijeme na pokapání lososa na talířích. |