0 0
Mrkvový dort s jahodami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Mrkvový dort s jahodami

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Mrkvový dort patří v Británii mezi top pětku nejprodávanějších zákusků.

  • 90 min
  • Porcí: 12
  • Středně náročné

Ingredience

  • Krém

  • A ještě

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Vejce vyklepneme do mísy, ideálně od kuchyňského robota, přidáme cukr, špetku soli a vanilku (buď dřeň z poloviny lusku nebo lžičku extraktu, příp. vanilkový cukr). Použijeme balónový nástavec na šlehání (nebo ruční šlehač) a šleháme na nejvyšší otáčky, dokud se nevytvoří nadýchaná světlá pěna.

2
Hotovo

Mezitím si odvážíme mouku a smícháme s pomletými ořechy, skořicí a práškem do pečiva. Oškrábeme mrkev a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme k ní nastrouhanou kůru z omytého citrónu. Vymačkáme šťávu z citrónu a odměříme olej.

3
Hotovo

Dortovou formu běžné velikosti vymažeme poctivě máslem a vysypeme polohrubou moukou. Dno můžeme místo vymazání vyložit pečícím papírem a uchytit jej boční obručí. Rozehřejeme troubu na program horní a spodní ohřev (bez horkovzduchu) na 180 st. C.

4
Hotovo

Do pěny už jen převalováním stěrkou vmícháme olej, citrónovou šťávu, mrkev a postupně i suchou moučnou směs. Těsto vylijeme do připravené formy, od středu ke stranám nahrneme, aby se uprostřed utvořila prohlubeň, protože těsto se pečením vzdouvá a upečený dort by byl vypouklý.

5
Hotovo

Vložíme do rozpálené trouby a pečeme cca 45 minut. Po této době zkontrolujeme stav upečení zapíchnutím špejle doprostřed korpusu. Pokud bude po vytažení suchá, je hotovo. Dort vytáhneme z trouby, necháme chvilku stát a pak uvolníme obruč. Když zcela vychladne, zabalíme jej do fresh fólie a necháme odpočinout v lednici minimálně dvě hodiny. Klidně ale přes noc, nebude se při prokrojování drobit.

6
Hotovo

Než vyndáme zchladlý korpus z lednice, připravíme si náplň, ořechy a omyjeme jahody. Vyšleháme mascarpone se sýrem, cukrem a citrónovou šťávou (té můžeme dát zpočátku míň a dle chuti doladit). Pak dolijeme šlehačku a ještě chvilku šleháme (pozor na přešlehání). Všechny ingredience by měli mít stejnou teplotu - z lednice.

7
Hotovo

Dort uprostřed podélně rozkrojíme a vršek odklopíme. Obě části potřeme jahodovou marmeládou. Spodek ještě částí krému. Pak korpus spojíme zase dohromady a celý zbylým krémem potřeme. Hezky uhladíme.

8
Hotovo

Ořechy nahrubo posekáme a nasypeme na suchou pánev, kterou rozehřejeme na střední teplotu. Při vyšší teplotě by se ořechy spálili a byly by hořké. Necháme je rozvonět a pak k nim přidáme med. Chviličku mícháme, aby se všechny medem obalily a následně jimi dort ozdobíme dle vlastní fantazie.

9
Hotovo

Nakonec dokrášlíme jahodami. Pokud budeme dort podávat až za delší dobu, doporučuju jahody před zdobením potřít rozpuštěnou dortovou želatinou.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Karlovarský knedlík se špenátem a kedlubnovým zelím
další
Domácí šunka z šunkovaru
předchozí
Karlovarský knedlík se špenátem a kedlubnovým zelím
další
Domácí šunka z šunkovaru

Přidejte svůj komentář