Ingredience
- 320 g polohrubá mouka
- 300 g mrkev
- 150 g cukr krupice
- 120 ml slunečnicový olej
- 100 g vlašské ořechy
- 4 vejce
- 1 zarovnaná lžíce skořice
- 1 prášek do pečiva
- z 0.5 kůra z bio citrónu
- z 0.5 citrónová šťáva
- vanilka
- špetka sůl
Krém
- 250 g mascarpone
- 125 g čerstvý sýr typ Philadelphia
- 100 g šlehačka 33%
- 50 g moučkový cukr
- z 0.5 citrónová šťáva
A ještě
- 30 g vlašské ořechy
- 1 lžíce med
- jahodová marmeláda
- jahody
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Vejce vyklepneme do mísy, ideálně od kuchyňského robota, přidáme cukr, špetku soli a vanilku (buď dřeň z poloviny lusku nebo lžičku extraktu, příp. vanilkový cukr). Použijeme balónový nástavec na šlehání (nebo ruční šlehač) a šleháme na nejvyšší otáčky, dokud se nevytvoří nadýchaná světlá pěna. |
2 Hotovo | Mezitím si odvážíme mouku a smícháme s pomletými ořechy, skořicí a práškem do pečiva. Oškrábeme mrkev a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme k ní nastrouhanou kůru z omytého citrónu. Vymačkáme šťávu z citrónu a odměříme olej. |
3 Hotovo | Dortovou formu běžné velikosti vymažeme poctivě máslem a vysypeme polohrubou moukou. Dno můžeme místo vymazání vyložit pečícím papírem a uchytit jej boční obručí. Rozehřejeme troubu na program horní a spodní ohřev (bez horkovzduchu) na 180 st. C. |
4 Hotovo | Do pěny už jen převalováním stěrkou vmícháme olej, citrónovou šťávu, mrkev a postupně i suchou moučnou směs. Těsto vylijeme do připravené formy, od středu ke stranám nahrneme, aby se uprostřed utvořila prohlubeň, protože těsto se pečením vzdouvá a upečený dort by byl vypouklý. |
5 Hotovo | Vložíme do rozpálené trouby a pečeme cca 45 minut. Po této době zkontrolujeme stav upečení zapíchnutím špejle doprostřed korpusu. Pokud bude po vytažení suchá, je hotovo. Dort vytáhneme z trouby, necháme chvilku stát a pak uvolníme obruč. Když zcela vychladne, zabalíme jej do fresh fólie a necháme odpočinout v lednici minimálně dvě hodiny. Klidně ale přes noc, nebude se při prokrojování drobit. |
6 Hotovo | Než vyndáme zchladlý korpus z lednice, připravíme si náplň, ořechy a omyjeme jahody. Vyšleháme mascarpone se sýrem, cukrem a citrónovou šťávou (té můžeme dát zpočátku míň a dle chuti doladit). Pak dolijeme šlehačku a ještě chvilku šleháme (pozor na přešlehání). Všechny ingredience by měli mít stejnou teplotu - z lednice. |
7 Hotovo | Dort uprostřed podélně rozkrojíme a vršek odklopíme. Obě části potřeme jahodovou marmeládou. Spodek ještě částí krému. Pak korpus spojíme zase dohromady a celý zbylým krémem potřeme. Hezky uhladíme. |
8 Hotovo | Ořechy nahrubo posekáme a nasypeme na suchou pánev, kterou rozehřejeme na střední teplotu. Při vyšší teplotě by se ořechy spálili a byly by hořké. Necháme je rozvonět a pak k nim přidáme med. Chviličku mícháme, aby se všechny medem obalily a následně jimi dort ozdobíme dle vlastní fantazie. |
9 Hotovo | Nakonec dokrášlíme jahodami. Pokud budeme dort podávat až za delší dobu, doporučuju jahody před zdobením potřít rozpuštěnou dortovou želatinou. |