Ingredience
- 1 kuře
- 150 ml drůbeží vývar
- 50 g máslo
- 3 snítky tymián
- 1 malá cibule
- sůl
- kmín
Příloha
- 8 brambory
- 150 g čerstvý špenát
- 100 g libová slanina
- 1 malá cibule
- sůl
- drcený kmín
- olej
Salát
- ledový salát
- citrónová šťáva
- olivový olej
- cukr krupice
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Kuře omyjeme a důkladně osušíme. Osolíme zvrchu i zevnitř. Kůži na hřbetu uvolníme a pod ní strčíme dva špalíčky másla (necelou polovinu z odváženého) a omyté snítky tymiánu. Do pekáčku položíme několik půlek špejlí, na ně položíme kuře a posypeme kmínem. Podlijeme horkou vodou, vložíme přepůlenou cibuli a vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C bez horkovzduchu. |
2 Hotovo | Omyjeme špenátové listy, důkladně osušíme a pokrájíme. |
3 Hotovo | Po půlhodině pečení oloupeme brambory a uvaříme v osolené okmínované vodě doměkka. |
4 Hotovo | Obrátíme kuře, přilijeme horký vývar, přidáme zbytek másla a pomocí lžíce kuře polijeme. Zvýšíme teplotu na 220 st. C a pečeme ještě půl hodiny. |
5 Hotovo | V nepřilnavé pánvi na troše oleje orestujeme posekanou cibuli a když zesklovatí, přidáme pokrájenou slaninu. Orestujeme a přidáme špenát. Až zavadne, přisypeme uvařené slité brambory. Dle chuti dosolíme, zasypeme troškou drceného kmínu, přidáme máslo a šťouchadlem lehce podrtíme. Ale jen tak, aby nám nevznikla kaše. |
6 Hotovo | Připravíme si salát. Omyjeme listy, natrháme a zalijeme zálivkou z citrónové šťávy, olivového oleje, trošky cukru a špetky soli. |