Ingredience
Plněné lusky
- 260 g mleté vepřové maso
- 40 g rýženebo 4 lžíce vařené
- 4 ks bílá paprika
- 1 ks cibule
- 1 ks vejceklidně i zbylý bílek
- 1 větvička tymián
- sůl
- mletý pepř
Omáčka
- 500 g rajčata
- 420 g rajčatové pyré
- 10 kuliček pepř
- 6 kuliček nové koření
- 3 větvičky tymiánnebo 1/2 lžičky sušeného
- 3 ks bobkový list
- 1 ks cibule
- dle chuti sůl
- dle chuti cukr
- dle chuti kvalitní ocet
- olej
Na případnou jíšku
- 1 lžíce hladká moukabezlepkáři bezlepkovou
- máslo
Příloha
- rýže
- houskový knedlík
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rýži uvaříme s troškou soli a jeden a půl násobkem vody doměkka (cca 12 minut). Mleté maso smícháme v míse s jemně pokrájenou cibulí, vejcem, otrhanými lístečky tymiánu, uvařenou rýží, solí a pepřem. Rajčata na omáčku nařízneme ostrým nožem, přelijeme vroucí vodou a stáhneme slupku. Poté je rozkrájíme na čtvrtiny. |
2 Hotovo | Papriky omyjeme, uřízneme stopku, vydlabeme semínka a pomocí vidličky naplníme masovou směsí a přikryjeme odříznutou stopkou. |
3 Hotovo | Do většího kastrolu nebo pekáčku nalijeme trochu oleje a orestujeme na něm nakrájenou cibuli do mírně zlatavé barvy. Na cibulku vložíme naplněné papriky, obsypeme rajčaty a zalijeme rajčatovým pyré. Koření a tymián zabalíme do kousku gázy a převážeme bílou nití nebo naplníme do čajového sítka, a přidáme k paprikám. Můžeme samozřejmě dát koření volně, ale pak ho budeme muset vylovit. Kastrol přikryjeme poklicí nebo alobalem a při 170 st. C 1 hodinu pečeme v troubě. |
4 Hotovo | Mezitím si uvaříme zvolenou přílohu. |
5 Hotovo | Z upečené rajské vylovíme koření i papriky a rozmixujeme jí ponorným mixérem dohladka. Rajskou dochutíme dle vlastního uvážení. Hustá by měla být tak akorát, protože jsme do ní nepřidávali žádnou vodu. |
6 Hotovo | Pokud byste chtěli omáčky víc, vodu přidali, a byla by tím pádem řidší, zahustěte jí světlou jíškou. Tu připravíte následovně: na suché pánvi opražíte lžíci mouky a necháte v ní rozpustit máslo. Když zpění, stáhnete z ohně. Jíšku buď necháte zchladnout anebo jí přidáváte do omáčky za současného mixování, aby se vám nevytvořily žmolky. |
4 komentářů Schovat komentáře
Zdravím Vás, nejdřív chci sdělit, že než dočtu recept, tak mne otravuje „lajkování“, no jak můžu něco komentovat, když jsem ještě nedočetl.
Recept vypadá dobře, já je dělám jinak. Nejdřív uvařím rýži napůl, maso, vejce, pepř a sůl namíchám a nacpu do paprik. Naskládám syrové do hrnce a mírně dusím, dokud není maso měkké – a to za stálého podlévání. Nakonec paprikový vývar zahustím protlakem a popř. dochutím. Žádná mouka, mletá paprika – snad jen trochu strouhanky a vývaru na masovou směs. Proti gustu, žádné námitky, prostě miluji plněné papriky s chutí dobré papriky, rajčat, masa a popř mírně pálivé, žádný kmín, nové koření (snad jet ten bobkový list). Jednoduché, prosté a chutné.
Dobrý večer, pane Jiří,
děkujeme za Váš příspěvek a tip k zamyšlení.
Vaše verze plněných paprik vypadá také moc lákavě. Určitě vyzkoušíme 🙂
Dnes jsem vyzkoušela a mňamka veliká! Chutnalo i návštěvě, a to nejen podle řečí, ale že si přidala nášup 🙂
Olgo, tak to mám velkou radost. Junior nedávno taky snědl 3 porce naráz a liboval si jaká je to dobrota převeliká 🙂