Ingredience
- 300 g hladká mouka
- 185 ml mléko
- 20 g sádlo
- 5 g droždí sušené
- 5 g sůl
- 5 g cukr krupice
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Sádlo necháme změknout při pokojové teplotě. Poté do mísy nasypeme mouku, sušené droždí, sůl a cukr. Promícháme. Přidáme sádlo a vlažné mléko. Zaděláme vláčné nelepivé těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Přikryjeme utěrkou a igelitem a necháme 45 minut kynout. Pak těsto rukou několikrát přeložíme, zakryjeme a necháme ještě dalších 45 minut dokynout. |
2 Hotovo | Nakynuté těsto rozdělíme na dvě části. Z každé válečkem vytvoříme kulatou placku a rádýlkem rozdělíme na 6 trojúhelníků. Od širší části ke špičce stočíme do ruliček a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 20 minut pod utěrkou odpočinout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem nebo mákem. |
3 Hotovo | Vložíme do trouby rozpálené na 220 st. C a pečeme 10 minut. |