Ingredience
Závitky
- 4 plátky hovězí zadní
- 2 vejce
- 2 sterilovaná okurka
- cibulemenší
- kousek špek
- vcelku kousek kladenská pečeně
- plnotučná hořčice
- mletý pepř
- sůl
Omáčka
- cca 1000 ml hovězí vývarsilný
- 3 lžíce hladká mouka
- 3 lžíce máslo
- 1 cibulevelká
- 1 lžíce plnotučná hořčice
- mletý pepř
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Hovězí plátky z obou stran důkladně naklepeme. Posolíme, opepříme, pomažeme hořčicí, na užší kraj položíme kousek slaniny, kladenky, půlku vejce, půlku okurky a kousek cibule. Zabalíme do pevného závitku a omotáme bílou nití nebo potravinářským provázkem. |
2 Hotovo | Z másla a hladké mouky si připravíme zlatou jíšku. |
3 Hotovo | V kastrolu orestujeme na oleji posekanou cibuli dozlatova. Vložíme závitky a ze všech stran je zprudka opečeme, aby se maso zatáhlo. Potom podlijeme horkým vývarem, přiklopíme pokličkou a dusíme. Když se tekutina vydusí, opět jí doplníme a opakujeme tak dlouho, dokud není maso měkké. Já osobně dávám zakrytý kastrol do trouby, abych nemusela ptáčky tak často míchat. Když už je maso měkké, vyndáme kastrol z trouby. Doplníme tolik vývaru, kolik budeme chtít omáčky, důkladně vmícháme zchladlou jíšku. Povaříme do zhoustnutí. Omáčku případně dochutíme solí, pepřem a hořčicí a ještě asi 10 minut povaříme. Závitky zbavíme nití. |
4 Hotovo | Podáváme s houskovým knedlíkem nebo s rýží. |