Ingredience
Těsto + drobenka
- 150 g polohrubá mouka
- 100 g špaldová mouka
- 100 g máslo
- 60 g třtinový cukr
- 1 vejce
- 1 bílek
- špetka sůl
Tvarohová náplň
- 500 g měkký tvaroh
- 40 g třtinový cukr
- 4 lžíce mléko
- 0,5 vanilkový pudink
- 1 žloutek
- vanilka
- špetka sůl
Jablečná náplň
- 500 g nakrájená jablka
- 100 ml portské víno
- 50 ml vlažná voda
- 20 g třtinový cukr
- 0,5 vanilkový pudink
- citrónová šťáva
A ještě
- 80 g vlašské ořechy
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Máslo rozkrájíme na malé kousky a v míse smícháme s cukrem, moukou, solí a vejci. Utvoříme vláčné těsto. Použijeme-li kuchyňského robota, práci nám to ulehčí. 4/5 těsta dáme do mikrotenu do lednice a 1/5 do mikrotenu do mrazáku. |
2 Hotovo | Tvaroh smícháme se žloutkem, vanilkou a špetkou soli. Pudink rozmícháme s troškou mléka a cukru a přidáme k tvarohu. Metličkou (nebo v robotu) vyšleháme hladký krém. |
3 Hotovo | Jablíčka omyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme semínka a nakrájíme na plátky. Do kastrolu nasypeme trochu cukru, špetku soli, zalijeme portským vínem, zahřejeme a přidáme jablíčka. Přikryjeme pokličkou a chvilku podusíme. Do měkkých jablek přimícháme pudink rozmíchaný s troškou vody. Ještě dvě minutky vaříme do zhoustnutí. Necháme pár minut zchladnout. Dochutíme citrónovou šťávou. |
4 Hotovo | Na dno dortové formy obručí přichytíme pečící papír (nebo jí vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou). Těsto, které dosud odpočívalo v lednici namačkáme na dno. Na něj nalijeme tvarohovou směs a na ní rozvrstvíme směs jablečnou. Posypeme posekanými vlašskými ořechy. Z mrazáku vyndáme zbytek těsta a na hrubém struhadle jej nastrouháme navrch. |
5 Hotovo | Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu asi 40 minut. Povrch začne jemně zlátnout. Je-li koláč hotový, zkusíme zapíchnutím špejle doprostřed dortu. Bude-li špejle čistá, je hotovo. Dort krájíme po zchladnutí. |