Ingredience
- 250 g měkký tvaroh
- 200 g polohrubá mouka
- 100 g máslo
- 100 g cukr krupice
- 30 g vlašské ořechy
- 30 g brusinky
- 6 lžic citrónová šťáva
- 4 vejce
- 2 lžičky prášek do pečiva
- citrónová kůra
- vanilka
- špetka sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Všechny ingredience vyndáme hodinu předem, aby se vyrovnaly teploty. Změklé máslo ušleháme s cukrem a vanilkou do světlé pěny. Pak postupně zašleháme žloutky. Přidáme tvaroh, citrónovou šťávu i nastrouhanou kůru (z půlky dobře omytého citronu). Pokud jsme na práci využili pomoc kuchyňského robota, odteď už budeme pracovat jen opatrně a zlehka se stěrkou. |
2 Hotovo | Bílky se špetkou soli ušleháme do pevného, avšak ještě vláčného sněhu. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Ořechy posekáme. Do tekuté části přimícháme ořechy a brusinky a část mouky. Promísíme a následně na střídačku těsto propojujeme s bílkovým sněhem a moukou. |
3 Hotovo | Chlebíčkovou formu vymažeme poctivě máslem a vysypeme polohrubou moukou anebo vyložíme namuchlaným pečícím papírem. Těsto do ní přemístíme, rozetřeme po celé ploše a vložíme do trouby vyhřáté na 160 st. C. Pečeme dozlatova, cca 45 minut. Po této době zkusíme doprostřed těsta zapíchnout špejli. Je-li po vytažení suchá, je hotovo. Hotový chlebíček necháme aspoň 10 minut stát ve formě a pak vyklopíme. Krájíme po zchladnutí. |