Ingredience
- 190 g uzený tempeh
- cca 150 g zeleninový vývarnebo 1 gelový bujón
- 20 g máslo
- 4 stroužky česnek
- 1 cibule
- 1 lžička sojová omáčka
- 1 lžička hladká mouka
- necelá lžička worchester
- drcený kmín
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Špenát
- 300 g čerstvý špenát
- 3 stroužky česnek
- 1 cibule
- 1 vejce
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olej
Bramborový knedlík
- 600 g brambory
- 150 g hrubá mouka
- 100 g dětská krupička
- 1 vejce
- 1 lžička olej
- 0.5 lžičky jablečný ocet
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Začneme tím, že si dáme vařit brambory. Vaříme cca 18-20 minut. A také si opláchneme špenát, který necháme okapat na čisté utěrce. To je nejdelší procedura. |
2 Hotovo | Posekáme si cibuli na přípravu tempehu i špenátu. Tempeh nakrájíme na kostičky. Špenát nabíráme do hrsti a rozkrájíme na nudličky. |
3 Hotovo | Ještě teplé brambory oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle. Dáme si vařit dostatečné množství osolené vody na knedlíky. K bramborám klepneme vejce, přikápneme olej a ocet a zasypeme moukou, krupicí a trochou soli. Zpracujeme pevné těsto, ze kterého okamžitě (osolené těsto rychle povolí) uválíme šišku o průměru cca 5-6 cm, rozkrojíme na dvě části a vložíme do vroucí vody. Vaříme 15 minut. Pak vylovíme z vody, v prostředku přepůlíme bílou nití, a je-li uvařený, nakrájíme nití na centimetrové plátky. |
4 Hotovo | Zatímco se vaří knedlíky, pustíme se do tempehu. Do pánve, ideálně nepřilnavé, nalijeme trochu oleje a orestujeme na něm cibuli se 2 stroužky česneku. Když začne chytat zlatavou barvu, přidáme tempeh a chvilku opékáme. Přihodíme máslo a když se rozpustí, zasypeme moukou. Chvilku smažíme. Až začne mouka s máslem pěnit a vonět, opepříme, okmínujeme a zalijeme zchladlým vývarem nebo přihodíme gelový bujón a zalijeme teplou vodou. Ochutíme sojovkou, worchestrem a případně dosolíme. Podusíme ještě 10-12 minut a nakonec přidáme zbytek prolisovaného česneku. |
5 Hotovo | Současně na jiné pánvi, ideálně též nepřilnavé, rozehřejeme olej na špenát. Také přihodíme cibuli a orestujeme. Přidáme špenát, osolíme, opepříme, ochutíme lisovaným česnekem a když zavadne a zmenší objem, vklepneme vejce. Promícháme, vejce necháme srazit a je hotovo. |