5 4
Vepřové výpečky se zelím a houskovým knedlíkem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Výpečky
1 kg vepřová plec
3 dl světlé pivo
3 stroužky česnek
3 lžíce sojová omáčka
2 ks cibule
2 vrchovaté lžíce vepřové sádlo
1/2 lžíce hladká mouka
sůl
čerstvě mletý pepř
kmín
Zelí
500 g kysané zelí
1 ks cibule
je-li potřeba sůl
je-li potřeba kmín
je-li potřeba cukr
je-li potřeba jablečný ocet
olej
Knedlíky
450 g hrubá mouka
cca 230 ml voda
2 špetky sůl
1 ks vejce
1 ks rohlík
1/2 prášek do pečiva

Vepřové výpečky se zelím a houskovým knedlíkem

Trendy:
  • Maminčiny recepty
  • Masožrout

Kysaným zelím se cpali ve velkém už staří Řekové
a Římané. V 16. století to byl takový megahit, takže si vysloužilo titul "všelék".

  • 95 min
  • Porcí: 4
  • Středně náročné

Ingredience

  • Výpečky

  • Zelí

  • Knedlíky

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Plecko nakrájíme na kostky a zprudka opečeme na sádle ve velkém kastrolu. Přidáme nakrájenou cibuli a česnek a ještě chvilku restujeme. Osolíme, opepříme, okmínujeme, zalijeme pivem, přiklopíme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 160 st. C na cca 90 minut. 30 minut před dokončením sundáme poklici, přidáme teplotu na 180 st. C. Během pečení kontrolujeme, aby se nám nevypekla šťáva a maso se nepřipálilo. Případně doléváme teplou vodu. Před dokončením, když už je maso opečené a výpek dělá bubliny, přidáme hladkou mouku rozmíchanou s trochou vody a sojovky a ještě chvíli pečeme, až se šťáva zahustí.

2
Hotovo

Je-li zelí hodně kyselé, propláchneme jej vodou a necháme odkapat. V kastrolu rozehřejeme trochu oleje, orestujeme na něm nakrájenou cibuli, přihodíme zelí, podlijeme trochou vody a dusíme asi 10 minut. Potom zelí ochutnáme, případně dochutíme cukrem, solí nebo octem a ještě krátce prohřejeme.

3
Hotovo

Během přípravy masa nachystáme také knedlíky. Do velkého kastrolu dáme vařit vodu. Mouku smícháme s práškem a solí. Vejce rozkvedláme ve vodě a vlijeme do mouky. Promícháme vařečkou (robota nedoporučuju, po něm jsem měla knedlíky vždycky jako beton), přidáme rohlík nakrájený na kostičky a ještě promícháme. Desku kuchyňské linky posypeme troškou mouky, těsto na ní vyklopíme a ještě zpracujeme rukama. Utvoříme váleček, rozpůlíme na dvě části a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme cca 23 minut.

4
Hotovo

Knedlík na zkoušku vyndáme, překrojíme bílou nití a zkontrolujeme, jestli je uprostřed uvařený. Jestli ano, nakrájíme knedlíky nití na plátky. Pokud ne, necháme je ještě 2 minuty dovařit.

Kuba

Už jako mrňous jsem se motal mamce v kuchyni. Stál jsem na židli u kuchyňské linky a "radil", co má dát do kastrolu. Ve dvou letech jsem prý tvrdil, že budu "tuchažem" a ve čtyřech upřesnil, že budu "nejlepším kuchařem na světě". Kuchařina prostě byla můj dětský sen. Kuchařem jsem se vyučil a už 4 roky sbírám zkušenosti z českých provozoven. Nakoukl jsem i pod pokličky rakouského hotelu, ale můj pobyt tam předčasně ukončila koronakrize.

předchozí
Kadeřávkové karbanátky
další
Piškotový dort s marcarpone a ovocem
předchozí
Kadeřávkové karbanátky
další
Piškotový dort s marcarpone a ovocem

2 komentářů Schovat komentáře

To je novinka výpečky a z plece? Od jakživa z bůčku z plece se dělá moravský nebo vepřový vrabec, pak to nemá v têch hospodách vypadat když si kde kdo veřejně vymejšlí.

Dobrý večer, Danmeli. Koukám, že Vás náš recept dost rozčílil. Nemáme restauraci ani hospodu a vaříme pro radost. Výpečky si klíďo píďo uděláme i ze sojového masa nebo tempehu. Hlídáme si tajli, bůček není často v našem jídelníčku. Na náš talíř se dostane jen VIP libový kousek. Nepřu se s Vámi o název jídla. Dost možná máte pravdu, i když na internetu najdete obě varianty. Pokud je bůček Váš oblíbenec, klidně si výpečky připravte z bůčku. Důležité je, aby Vám chutnalo a měl jste dobrou náladu 🙂

Přidejte svůj komentář