Ingredience
Výpečky
- 1 kg vepřová plec
- 3 dl světlé pivo
- 3 stroužky česnek
- 3 lžíce sojová omáčka
- 2 ks cibule
- 2 vrchovaté lžíce vepřové sádlo
- 1/2 lžíce hladká mouka
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- kmín
Zelí
- 500 g kysané zelí
- 1 ks cibule
- je-li potřeba sůl
- je-li potřeba kmín
- je-li potřeba cukr
- je-li potřeba jablečný ocet
- olej
Knedlíky
- 450 g hrubá mouka
- cca 230 ml voda
- 2 špetky sůl
- 1 ks vejce
- 1 ks rohlík
- 1/2 prášek do pečiva
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Plecko nakrájíme na kostky a zprudka opečeme na sádle ve velkém kastrolu. Přidáme nakrájenou cibuli a česnek a ještě chvilku restujeme. Osolíme, opepříme, okmínujeme, zalijeme pivem, přiklopíme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 160 st. C na cca 90 minut. 30 minut před dokončením sundáme poklici, přidáme teplotu na 180 st. C. Během pečení kontrolujeme, aby se nám nevypekla šťáva a maso se nepřipálilo. Případně doléváme teplou vodu. Před dokončením, když už je maso opečené a výpek dělá bubliny, přidáme hladkou mouku rozmíchanou s trochou vody a sojovky a ještě chvíli pečeme, až se šťáva zahustí. |
2 Hotovo | Je-li zelí hodně kyselé, propláchneme jej vodou a necháme odkapat. V kastrolu rozehřejeme trochu oleje, orestujeme na něm nakrájenou cibuli, přihodíme zelí, podlijeme trochou vody a dusíme asi 10 minut. Potom zelí ochutnáme, případně dochutíme cukrem, solí nebo octem a ještě krátce prohřejeme. |
3 Hotovo | Během přípravy masa nachystáme také knedlíky. Do velkého kastrolu dáme vařit vodu. Mouku smícháme s práškem a solí. Vejce rozkvedláme ve vodě a vlijeme do mouky. Promícháme vařečkou (robota nedoporučuju, po něm jsem měla knedlíky vždycky jako beton), přidáme rohlík nakrájený na kostičky a ještě promícháme. Desku kuchyňské linky posypeme troškou mouky, těsto na ní vyklopíme a ještě zpracujeme rukama. Utvoříme váleček, rozpůlíme na dvě části a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme cca 23 minut. |
4 Hotovo | Knedlík na zkoušku vyndáme, překrojíme bílou nití a zkontrolujeme, jestli je uprostřed uvařený. Jestli ano, nakrájíme knedlíky nití na plátky. Pokud ne, necháme je ještě 2 minuty dovařit. |
2 komentářů Schovat komentáře
To je novinka výpečky a z plece? Od jakživa z bůčku z plece se dělá moravský nebo vepřový vrabec, pak to nemá v têch hospodách vypadat když si kde kdo veřejně vymejšlí.
Dobrý večer, Danmeli. Koukám, že Vás náš recept dost rozčílil. Nemáme restauraci ani hospodu a vaříme pro radost. Výpečky si klíďo píďo uděláme i ze sojového masa nebo tempehu. Hlídáme si tajli, bůček není často v našem jídelníčku. Na náš talíř se dostane jen VIP libový kousek. Nepřu se s Vámi o název jídla. Dost možná máte pravdu, i když na internetu najdete obě varianty. Pokud je bůček Váš oblíbenec, klidně si výpečky připravte z bůčku. Důležité je, aby Vám chutnalo a měl jste dobrou náladu 🙂